Prawdziwa kombucha vs Pseudo kombucha

Dostępność Kombuchy w Polsce

Na polskim rynku znaleźć można kilka brandów kombuchy, jednak część z firm oferuje produkty, "kombuchopodobne", które z kombuchą mają niewiele wspólnego, a są po prostu kolejną odsłoną oranżady z cukrem. Niestety, z powodu braku regulacji, produkty te są nazywane przez producentów kombuchą i tak też oznaczone na etykietach produktu.

Jak rozpoznać czy kupuję kombuchę, czy oranżadę, którą producent nazwał kombuchą?

Zacznijmy może od tego, co sprawia, że kombucha jest wyjątkowa. Kluczową cechą kombuchy jest fakt, że jest to fermentowany napój pełen naturalnie wytwarzanych dobrych bakterii - probiotyków. To właśnie probiotyki zawarte w kombuchy sprawiają, że z dnia na dzień twoje trawienie się poprawia i zaczynasz czuć się coraz lepiej.

Ok, ale jak probiotyki mają się do sprzedaży pseudo-kombuchy? Probiotyki, tak jak i wszelkie inne bakterie są zabijane w procesie pasteryzacji. Jeśli nie wiesz, pasteryzacja to nic innego jak podgrzewanie cieczy (w tym wypadku kombuchy), do temp. około 100C. Celem tego procesu jest wybicie wszystkich bakterii istniejących w napoju w celu przedłużenia jego terminu przydatności do spożycia. Jeśli produkt, który kupujesz nie jest oznaczony jako produkt niepasteryzowany, to znaczy, że wszystko co dobre w "kombuchy", którą trzymasz w dłoni zostało z niej wygotowane i efektywnie kupujesz herbatę z dodatkiem CO2 i cukru.

Sprawdzaj skład kombuchy

W skład kombuchy przede wszystkim muszą wchodzić kultury kombuchy (tzw. scoby), jeśli na butelce kombuchy, którą chcesz kupić nie ma kultur kombuchy, znajdują się natomiast wszelkiego typu "ekstrakty z kombuchy", czy też "zagęszczacze/zagęszczone herbaty/regulatory" i inne tego typu dodatki, najprawdopodobniej, znowu masz do czynienia z ładnie zapakowaną i oznaczoną oranżadą, która z kombuchą ma niewiele wspólnego i jedyny efekt jaki będzie mieć na twoje ciało, to podniesienie w nim poziomu cukru.

Analogicznie, jak kupujesz (lub robisz!) ogórki kiszone, to jak sama nazwa wskazuje, musiały one kiedyś zostać ukiszone. Kiszenie ogórków odbywa się poprzez ich fermentację w słoiku, dzięki czemu produkt końcowy zawiera kultury dobrych bakterii.

Podsumowanie

Jest na polskim rynku, kilku producentów, którzy wytwarzają prawdziwą kombuchę, w tym Koala Kombucha. Nie ma ich jednak wielu. Większość produktów opisanych jako kombucha, ma niestety bardzo wątpliwy skład i proces wytwarzania. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz prawdziwą kombuchę, sprawdzaj etykiety produktów, patrz na skład i na opis czy produkt jest pasteryzowany. Dobrym wykładnikiem jakości kombuchy, którą kupujesz, może być również obecność certyfikatu BIO na etykiecie produktu.

Kombucha na diecie