Każdy z nas w różnych okresach swojego życia mieszkał w innym miejscu. Obecnie część naszej rodziny mieszka w Sydney, a część po latach mieszkania za granicą wróciła do Szczecina.
Od dłuższego czasu naszą pasją jest badanie wpływu diety na funkcjonowanie naszych organizmów. Wierzymy, że z czasem Twoje ciało jest odbiciem tego jak się odżywiasz. Wychodzimy z założenia, że wystarczy już w Polsce bezwartościowych produktów pełnych cukru i konserwantów, które są nam od lat wciskane.
Dlatego też założyliśmy fermentownię Kombuchy na wsi w woj. Zachodniopomorskim, w której w tradycyjnym procesie powstaja nasza kombucha.
Kombucha (czyt. kombucza) to gazowany napój wytworzony w procesie naturalnej fermentacji. Nie ma tu nic skomplikowanego.
Wystarczy zaparzyć herbatę, zasypać cukrem, napar wychłodzić, dodać bakterie SCOBY, odstawić na 2-3 tyg i BOOM! kombucha gotowa.
Kombuchę przechowuj w lodówce. Pamiętaj, że bakterie w niej zawarte żyją i się rozwijają. Jeśli Koala Kombucha będzie zbyt długo przechowywana w temperaturze pokojowej, to może tak jak kefir czy mleko po prostu skisnąć.
Jeśli w butelce Koali Kombuchy znajdziesz pływającą galaretowatą substancję, nie przejmuj się. To właśnie kultury bakterii SCOBY. Jest to całkowicie normalny symptom zdrowej fermentacji.
Staraj się też początkowo nie pić więcej niż 330ml kombuchy dziennie. Układ pokarmowy, który nie przywykł do codziennej dawki probiotyków, może różnie zareagować na ich nagłą nadwyżkę.